• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Як розмовляти з дітьми про пожежу і чому навчати їх в першу чергу

Як розмовляти з дітьми про пожежу і чому навчати їх в першу чергу

2019-12-11

/Files/images/rzne/889318_1.png

Як розмовляти з дітьми про пожежу і чому навчати їх в першу чергу!

1. Грайте з дітьми в цікаву гру «Знайди вихід». Прийшовши в нове місце, запитаєте в дитини: «Ти запам'ятав вихід? Куди можна буде вибігти в разі небезпеки? ». Важливо, щоб малюк сам навчився бачити можливі шляхи.

2. Навчіть ммалюка, що, де б він не знаходився, якщо він відчує дим, побачить вогонь або почує сигнал пожежної тривоги, він повинен ВІДРАЗУ розвернутися і піти до виходу. Навіть якщо він перебував там без вас (в торговому центрі, в гостях, на дитячих заняттях - неважливо де), він все одно повинен піти до виходу, не чекаючи вас.

3. Виходити з будівлі потрібно по сходах або в крайньому випадку по ескалатору. НЕ МОЖНА ВИКОРИСТОВУВАТИ ЛІФТ. При грі «Знайди вихід» показуйте дитині, де знаходяться сходи і шляхи евакуації. Важливо, щоб дитина навчилася їх помічати.

4. ВАЖЛИВО !!!! Розкажіть дитині, що вогонь - жива істота. Він дуже сильний, і від нього не можна сховатися, МОЖНА ТІЛЬКИ ПІТИ НА БЕЗПЕЧНЕ ВІДСТАНЬ! Повторюю: якщо хтось помічає дим, вогонь, пожежну тривогу - швидко встаємо і йдемо до виходу. Дитина повинна звернутися до будь-якій дорослій поруч з ним і попросити вивести її з будівлі.

5. Якщо диму стає більше, потрібно пересуватися на четвереньках (поповзайте з малюком по підлозі, щоб він запам'ятав, що робити).

6. Нехай дитина придумає собі маску для захисту дихальних шляхів і обличчя. З чого її можна зробити? Спробуйте придумати разом з підручних матеріалів. (Підійде кофта з довгими рукавами, шарф, навіть шапка або футболка). ЦЮ МАСКУ потрібно намочити АБО, ЯКЩО НЕМАЄ ВОДИ, пописати НА НЕЇ !!! Повторіть це дитині кілька разів. Скажіть, що це може врятувати їй життя.

7. Якщо дитина опинилася в натовпі, нехай захищає горло, обхопивши себе рукою за шию (лікоть спереду допоможе йому дихати в разі, якщо почнеться тиснява. Нехай голосно звертається до дорослих, з проханням про захист. Якщо один дорослий не почув або відмовився, нехай звертається до іншого!

8. Якщо трапилася ситуація, що багато диму або просто темно і незрозуміло, куди рухатися, важливо повзти вперед і, коли упрешся в стінку, рухатися вздовж неї, спираючись в стіну правою РУКОЮ. (Правило правої руки. Чому саме так? Тому що рятувальники при поганій видимості оглядають приміщення за правилом лівої руки). Так шанс зустрітися зі рчтувальниками збільшиться. І є можливість дійти до дверей.

9. У ситуації, коли всюди вогонь, дим і вийти з приміщення не можна, краще закритися в туалеті / ванній за умови, що там є вікно! У цьому випадку важливо заткнути всі щілини біля дверей і ВІДКРИТИ ВОДУ, мочити ОДЯГ, ДВЕРІ І ВСЕ, ЩО Є НАВКОЛО. Нехай вода просто ллється на підлогу. ВАЖЛИВО !!!! Дати знати рятувальникам, що ти замкнений в цьому місці !!!! Можна зателефонувати в поліцію, махати чимось біля вікна (до речі, вікно потрібно тримати закритим) можна кричати.

10. Залишаючи дитину одну вдома, переконайтеся, що вона може сама відкрити двері. (Це важливо в разі, якщо будинки трапиться пожежа). Але не забуваємо нагадати, що БУДЬ-ЯКИМ стороннім, в тому числі вашим друзям або сусідам, двері не відкриваємо!

11. У разі, якщо малюк перебував один в кімнаті і раптом побачив вогонь (або дим), він повинен відразу встати, щільно закрити за собою двері і побігти кликати на допомогу. (Це поради професійних рятувальників). Важливо, щоб малюк міг сам відкрити вхідні двері, і там він може почати дзвонити в усі сусідні квартири і голосно кричати «ПОЖЕЖА !!!». Після того як він подзвонить в сусідні квартири, він повинен бігти вниз по сходах і там просити перехожих викликати пожежних. Так само потрібно дзвонити в різні квартири по домофону і говорити, що сталася пожежа. Двері в свою квартиру в разі пожежі не потрібно замикати на ключ! (Це ускладнить доступ рятувальників у вашу квартиру).

Кiлькiсть переглядiв: 190

Коментарi